De bever hoort van origine thuis in de Ardennen maar gedurende vele jaren was hij afwezig door uitroeing door de mens. Sinds enkele jaren is hij hier opnieuw geïntroduceerd. Ook in de streek rond Hoeve Louette komt hij voor. Je kunt hem, als je geluk hebt, zien in zijn natuurlijke habitat van water stroompjes met veel bomen en waterminnende struiken. Maar ook met minder geluk kan je zijn sporen zien: dammen, omgeknaagde bomen en sporen in de natte modder.

Bij het verkennen van een wandeling in de buurt van Vonêche (Zie Wandelverkenning 2) stuitte ik op een uitnodigend pad met een hek dat open stond. Meer is er dan niet nodig om dat pad in te lopen en een beetje rond te kijken. Dat hek bleek er niet voor niets te staan; na een kwartiertje lopen zag ik een aantal bijelkaar liggende vijvers met verdacht horizontaal liggende bomen. Ik kon het eerst niet geloven maar bij nader onderzoek bleken het bomen te zijn geveld door mijnheer bever (Ed of Willem of nazaten ervan. Voor niet ingewijde: de 2 handige bevers uit Fabeltjeskrant). Nog eens rondkijken en ik zag nog meer gevelde bomen, afgevreten takken en sporen in de modder. Bij nader inzien was dit een ideale plek voor bevers: veel water, bomen en struiken langs de oevers en heel rustig.

Het gebied waar het hier om gaat is het dalletje van het beekje “ruisseau de Thanville” dat later de “ruisseau de Snâye”wordt en uiteindelijk de Wimbe die bij Villers sur Lesse in de Lesse uitmondt.

Ik kan u natuurlijk niet aanraden om daar eens te gaan kijken maar als ik u op een idee breng kan ik daar niets aan doen. In ieder geval hier enkele foto’s van het gebied en de sporen van de bevers.

Lees ook eens het artikel Welkom in Beverland van Plus.be Magazine.

Wilt u eens als u in Hoeve Louette verblijft een bever excursie bijwonen? Dat kan, elke zaterdag start er wandeltocht langs verschillende beverplaatsen vanuit Hotel Le Moulin de Boiron vlak in de buurt (10 min rijden). Er is een nederlands- of franstalige gids. Voor meer info, kijk hier Bever excursie Gedinne.